Bij Pirate Publishing nemen we gaming journalistiek serieus. Van onze eigen mediamerken (zoals Gamerverse en The Xbox Files) mag je steeds hoogwaardige journalistiek verwachten. Daar kan ook jij bij helpen. Heb je bepaalde info die je wil delen met onze redactie, dan kan dat volledig anoniem via ProtonMail.

Wens je onze redactie te bereiken, dan kan dat via verschillende manieren. Het eenvoudigste is om een bericht te sturen via Facebook, Twitter of een contactformulier op onze website. Voor een snelle vraag of tip is dat een uitstekende keuze, maar weet wel dat we hierbij geen anonimiteit kunnen garanderen. Gaat het om gevoelige informatie, dan kan je ons bereiken via de anonieme en geëncrypteerde e-maildienst ProtonMail.

Wat is ProtonMail

Door de end-to-end encryptie van ProtonMail, weet je zeker dat niemand je mails kan meelezen. Zelfs ProtonMail kan op geen enkele manier jouw mails inkijken. Enkel de ontvanger kan de mail lezen. ProtonMail is gevestigd in Zwitserland, waar de privacywetgeving heel streng is. Aangezien je geen persoonlijke informatie moet opgeven bij het aanmaken van een gratis account, kunnen mails bovendien niet naar jou worden herleid. ProtonMail houdt namelijk geen IP-adressen bij.

Een gratis account aanmaken

Er is geen enkele limiet op het aantal accounts dat je aanmaakt. Wens je onze redactie anoniem te bereiken, dan kan je in enkele klikken een account aanmaken. Of je dat account daarna nog gebruikt, is helemaal aan jou. Navigeer naar protonmail.com/signup en kies voor een “Free” account.

protonmail sign up

Op de volgende pagina kies je een gebruikersnaam. Wens je anoniem te zijn, gebruik dan effectief een willekeurig gekozen username (en zeker niet een deel van je naam!). Gebruik bijvoorbeeld een random generator om tot de username te komen.

De “Recovery email” kan je overslaan. Hiermee kan je toegang tot jouw e-mailadres resetten wanneer je ooit het wachtwoord zou vergeten. Let wel: bij het resetten van je wachtwoord worden bestaande mails in je inbox onleesbaar gemaakt (je inbox zal niet leeg zijn, maar je zal geen enkele mail meer kunnen lezen). Op die manier kan ProtonMail volledige anonimiteit garanderen.

protonmail create accountVervolgens zal er worden gevraagd welke naam kan worden gebruikt als afzender. Opnieuw: dit is zichtbaar voor iedereen. Gebruik hier niét je echte naam!

Na het aanmaken van je account word je doorgestuurd naar je geëncrypteerde mailbox.

Een geëncrypteerde mail sturen

Klik op “New message”. Bij “To” geef je ons ProtonMail-adres in (zie afbeelding hieronder). Er zou automatisch een slotje moeten verschijnen. Zo weet je dat je bericht end-to-end encrypted is. Wanneer je een mail verstuurt naar iemand die een service zoals Gmail of Outlook gebruikt, is je mail namelijk niet geëncrypteerd. Toch kan je dergelijke ontvangers wel een geëncrypteerd bericht sturen door ze een link te sturen naar de beveiligde omgeving van ProtonMail. Dat bericht kan je vervolgens beschermen met een wachtwoord. Omdat Yeti Media een ProtonMail-gebruiker is hoef je hier echter geen rekening mee te houden. Simpelweg ons e-mailadres ingeven is voldoende om volledig beschermd te zijn.

Geef vervolgens een onderwerp en bericht in. Let op: het onderwerp van je mail is het enige dat niét geëncrypteerd wordt! Vermeld dan ook absoluut geen gevoelige informatie in je onderwerpregel. Houd het zo vaag mogelijk.

protonmail nieuwe mail

Eventueel kan je ook een “Expiration Time” opgeven. Dit zorgt ervoor dat je bericht na een bepaalde tijd automatisch wordt verwijderd. Niet alleen uit jouw mapje met verzonden mails, maar ook uit de inbox van de ontvanger. Klik hiervoor op het zandloper-icoontje en kies een bepaalde termijn. Let wel: de timer begint te lopen van zodra je de mail verzendt. Het is dus niet zo dat de tijd pas begint te lopen nadat de ontvanger de mail heeft geopend!

protonmail expiration